Verkeer en Vervoer

Veilig autorijden voor senioren: handige tips (Snappcar)

Op de site van Snappcar vindt u een serie tips die voor senioren handig kunnen zijn in het autoverkeer:

Tip 1. Ga goed voorbereid op pad
Tip 2. Voorkom afleiding in de auto
Tip 3. Fris regelmatig je verkeerskennis op
Tip 4. Doe eens een praktijktest
Tip 5. Doorloop een herkeuring

Waar moet je nog meer rekening mee houden als senior?

 

Rijbewijskeuringen CBR in Heerenveen 

 

Een medische keuring voor het verlengen van uw rijbewijs is nodig wanneer u 75 jaar of ouder bent of wanneer u een zgn. groot rijbewijs (C/D/E) gaat halen of vernieuwen, of wanneer u om medische reden een arts moet bezoeken van het CBR.

Automobilisten kunnen zich via RegelZorg in Heerenveen bij ARBO - ZBA iedere dinsdag en iedere vrijdag medisch laten keuren voor de verlenging van hun rijbewijs. 

Automobilisten van 75 jaar en ouder betalen € 40,00.
Voor houders van rijbewijs C/D/E tot 75 jaar is de prijs € 55,00.

 

Afspraak maken

Een afspraak voor het spreekuur kunt u uitsluitend maken via RegelZorg:

Gemakkelijk en snel via onze website: www.regelzorg.nl of tijdens kantooruren via de afsprakenlijn: 088 2323 300.

Voor het laten invullen van een rapport oogarts gaat u naar www.regelzorg.nl/oogarts of belt u ons.

 

De Procedure

Houd zelf de einddatum van uw rijbewijs in de gaten en begin 5 maanden voor deze datum met het verlengen van uw rijbewijs, indien u ook medisch gekeurd moet worden.

De eerste stap is het kopen en invullen van een Gezondheidsverklaring. Dat kan online op mijn cbr.nl, via DigiD met SMS- of App-verificatie. Een papieren Gezondheidsverklaring kunt u kopen bij de meeste gemeenten of via RegelZorg

Deze vragenlijst over uw eigen gezondheid moet u eerst zelf invullen en opsturen naar het CBR. Als antwoord krijgt u van het CBR het Verslag (soms meer dan één), die de keuringsarts moet invullen. Op dát moment kunt u pas een afspraak maken voor de keuring. 

De artsen waar Regelzorg mee samenwerkt, zijn aangesloten bij ZorgDomein. Zij vullen de formulieren digitaal voor u in en versturen deze direct naar het CBR. Meer informatie over de procedure leest u op de website van RegelZorg.

 

Goedkope rijbewijskeuring in Akkrum en Joure

 

Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht

  • in AKKRUM op het spreekuur in Verzorgingshuis Leppehiem, Leppedyk 37

  • in JOURE op het spreekuur bij Vegelin State, Harddraversweg 4.

U kunt in onze regio ook terecht in Drachten en Sneek.

 

Een afspraak maken met de arts kan via Regelzorg Rijbewijskeuringen. Telefonisch: 088 23 23 300. U kunt zelf een datum plannen op de website van Regelzorg.

Automobilisten van 75 jaar en ouder betalen 35 euro. Voor houders van rijbewijs C/D/E is het tarief 55 euro.

Houd zelf de einddatum van uw rijbewijs in de gaten en start de procedure voor verlenging 5 maanden voor deze datum.

Voordat u een afspraak maakt, koopt u eerst een Gezondheidsverklaring. Aangeraden wordt dit digitaal te kopen met behulp van uw DigiD met SMS code op mijn.cbr.nl.

Een papieren Gezondheidsverklaring is verkrijgbaar bij de meeste gemeenten, het CBR of Regelzorg. Deze verklaring moet u eerst invullen en opsturen naar het CBR. Het kan een paar weken duren alvorens u de papieren die de arts moet invullen thuisgestuurd krijgt. Aangeraden wordt een afspraak te maken bij een arts die uw formulier op de computer (digitaal) kan invullen.

 

Goedkope rijbewijskeuring in Harlingen

 

Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht bij de RijbewijskeuringsArts minimaal eens per maand bij Wijkvereniging Het Oosterpark, Oosterparkweg 23 in Harlingen.

 

Informatie en een afspraak maken:

Leden van de thuiszorg nemen contact op met Thuiszorg ZuidWest Friesland, telefoon: 0515-461100 of met Thuiszorg Het Friese Land, telefoon: 0900-8864.
Bent u geen lid dan belt u naar het landelijke afsprakenbureau: 036-7200911.

Zelf een datum reserveren kan via de website: www.rijbewijskeuringsarts.nl.

Tarieven (incl. BTW): 75+ B/E € 50,00, medisch, C/D/E (ook voor code 95) en Taxipas € 70,00.

Leden van Thuiszorg ZuidWest Friesland, Thuiszorg Het Friese Land en/of CNV/FNV/ouderenbonden krijgen € 10,00 korting op bovenstaande prijzen.

Let op: Het is niet mogelijk rechtstreeks bij de locatie een afspraak te maken.

 

Voordat u naar de keuring gaat dient er eerst een Gezondheidsverklaring gekocht te worden en is verkrijgbaar bij de gemeente en via internet op mijn.cbr.nl (inloggen met DigiD).

U beantwoordt de vragen en stuurt de Gezondheidsverklaring naar het CBR. Het kan een aantal weken duren voordat u de papieren die de arts moet invullen thuisgestuurd krijgt van Het CBR (per post of via de mail).

De verwerking en beoordeling door het CBR kan meerdere maanden in beslag nemen. Geadviseerd wordt om ruim van tevoren een afspraak te maken voor de keuring. Ook inwoners uit omliggende gemeenten zijn van harte welkom.

 

Goedkope rijbewijskeuring in Leeuwarden en omgeving

 

Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht bij Goedkope Keuringen op zaterdag 22 januari, 19 februari, 19 maart en vervolgens eens per maand in het Van der Valk Hotel, Lynbaan 35. Voor informatie en een afspraak belt u naar het landelijke afsprakenbureau: 085 - 48 83 616. Zelf een datum reserveren kan via de website: www.goedkopekeuringen.nl.

Tarieven per januari 2022 (incl. BTW): 75+ B/E en medisch € 45,00C/D/E en Taxipas € 60,00.

Let op: Het is niet mogelijk rechtstreeks bij de locatie een afspraak te maken.

Voordat u naar de keuring gaat dient er eerst een Gezondheidsverklaring gekocht te worden en is verkrijgbaar bij de gemeente en via internet op mijn.cbr.nl (inloggen met DigiD).

U beantwoordt de vragen en stuurt de Gezondheidsverklaring naar het CBR. Het kan een aantal weken duren voordat u de papieren die de arts moet invullen thuisgestuurd krijgt van Het CBR (per post of via de mail).

De verwerking en beoordeling door het CBR kan meerdere maanden in beslag nemen. Geadviseerd wordt om ruim van tevoren een afspraak te maken voor de keuring. Ook inwoners uit omliggende gemeenten zijn van harte welkom.

 

Goedkope rijbewijskeuring in Gorredijk en omgeving

 

Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd,

kunnen terecht bij de Rijbewijskeuringsarts op 21 maart a.s. en vervolgens eens per maand bij De Friese Wouden, Stationsweg 78 in Gorredijk.

 

Per 1 januari 2014 is de leeftijd waarop automobilisten voor hun rijbewijs moeten worden gekeurd, verhoogd van 70 naar 75 jaar

(dit geldt echter niet voor chauffeurs met rijbewijs C/D/E die wel om de 5 jaar gekeurd moeten worden, ongeacht de leeftijd).

Niet altijd is duidelijk of een keuring noodzakelijk is.

Sommige automobilisten die al eerder gekeurd zijn, maar de leeftijd van 75 jaar nog niet hebben bereikt, moeten worden gekeurd en anderen niet.

Toch komt met enige regelmaat voor dat men een keuring ondergaat die niet nodig is.

Bij twijfel is het dus raadzaam bij het CBR navraag te doen (telefoon: 0900-0210).

 

Informatie en een afspraak maken:

Bent u pashouder van pluZ, het servicepakket van De Friese Wouden, dan neemt u contact op met pluZ,

telefoon: 088-512 1000.

Bent u geen pashouder dan belt u naar het landelijke afsprakenbureau: 036-7200911.

Zelf een datum reserveren kan via de website: www.rijbewijskeuringsarts.nl.

 

Tarieven (incl. BTW): 75+ B/E € 35,00, medisch € 55,00, C/D/E (ook voor code 95) en Taxipas € 55,00.

Leden van ouderenbonden en/of pashouder van pluZ krijgen € 5,00 korting op bovengenoemde prijzen.

Let op: Het is niet mogelijk rechtstreeks bij de locatie een afspraak te maken.

De verwerking en beoordeling van de Eigen Verklaring door het CBR kan tot 3 maanden in beslag nemen.

Geadviseerd wordt om ten minste 4 maanden voor het verlopen van de geldigheid van het rijbewijs een afspraak te maken voor een keuring.

Ook inwoners uit omliggende gemeenten zijn van harte welkom.